Logo

Helse, rullestol eller død når minutter og sekunder teller.

De fleste vet at når ulykken er ute, skal man ringe 113 og deretter gjøre så godt man kan i den aktuelle situasjonen. Har man i tillegg Norsk luftambulanse sin Hjelp 113-GPS app kan et helkiopter raskt være på ulykkesstedet. En (nød)telefon er helt nødvendig om man er alene. Min far opplevde å få hull på magesekken og greidde å krype bort til fasttelefon og ringe om hjelp. Det var før mobiltelefoner fantes på markedet. Det kan ha reddet livet hans at telefonen var i nærheten. Min svigersønn fortalte at en tante av ham fikk slag. Hun greidde å ringe et nødnummer og låse opp døren før hun besvimte. Det kan ha reddet henne. Dersom det er fare for hjerneslag teller minutter og sekunder. Det kan avgjøre om pasienten dør, blir sittende lam i rullestol eller kan leve som normalt etter ulykken. Dersom man tar en titt på luftambulansebasene sitt oversiktskart hvor man også kan laste ned detaljkart ser man at det også kan ta for lang tid før et redningshelikopter er på ulykkesstedet. Når miniutter og sekunder teller, må man alltid fort vurdere hva som er raskest og best for pasienten. Førstehjelp redder liv. Lær deg og barna dine førsthjelp så fort som mulig. Jeg har alltid sett det som en god livsforsikring å lære barn og svømme så fort som mulig. Alle mine barn har kunnet svømme før de begynte på skolen. Like viktig burde det være å lære barn livredning. Trettito, 30 trykk med riktig kraft på rett sted i brystet pluss to innblåsninger med munn til munn metoden har reddet liv. Dersom det er riktig å gi gjenopplivningsforsøk på stedet, må du holde på til legepersonell er på stedet. Alt etter hvor ulykken skjer, kan en lege bo i nabolaget, befinne seg på kjøpesenteret, eller i en bil som passerer ulykkesstedet. En plakat med "Ulykke - Legehjelp" kan således være like viktig å ha i bilen som en refleksvest. Dersom det er mistanke om hjerneslag

Symptomer og tegn på hjerneslag

 1. Språk: Problemer med å snakke eller forstå enkle ord og setninger
 2. Lammelse: Halvsidig nedsatt kraft og førlighet i arm / bein - be passienten løfte armene
 3. Ansiktsskjevhet: sikling / snøvling Be pasienten vise tenner eller smile
 4. Gangvansker: Faller over mot en side / bein på samme side svikter.

Ring 113 umiddelbart (ø-hjelp).

Vedkommende har hjerneslag inntil det motsatte er bevist.

Ringer man 113 og har Hjelp 113-GPS appen installert på mobiltelefonen vil man automatisk få opp GPS koordinatene som kan spare viktige minutter og sekunder om man trenger assistanse av helikopter. Her finne du flere nyttige lenker blant annet om slag. Det er vanskelig å identifisere seg raksere enn med redningsselskapets nye nød app. Et klikk på mobiltelefonens app er nok, så har man oppgitt posisjonen man befinner seg i på havet. Personer som er i faresonen for ulike typer ulykker og sykdommer, burde ha en lignende app på sin telefon, der et klikk er nok for oppkobling. Får man ikke svar, må man allikevel rykke ut til oppgitt GPS posisjon (det er også viktig å ha god log på pasienten, så man med stor sikkerhet kan si hva som har skjedd når man kommer til ulykkesstedet).

Vi har giftige planter, kjemikalier etc. Barn har en tendens til å putte det meste i munnen. Giftinformasjonen har døgnåpen telefon 22 59 13 00. Det går også an å ha flere tanker i hodet samtidig. Har man hodesett til telefonen, kan gjenopplivning utføres mens man snakker i telefonen. Er man flere til stede, kan man fordele oppgavene. En ringer legevakten og i alvorligste tilfeller 113, en annen gifttelefonen, mens en tredje sjekker informasjonen i et giftleksikon eller leter på pålitelige nettsteder etter ytterligere informasjon. Noen ganger må brekkmidler benyttes og gjenoppliving utføres. Hjertet må holdes i gang. Det kan være nok at barnet eller du stikker fingrene i halsen slik at barnet brekker seg og kaster opp. Vi har heldigvis ikke de dødligst giftige slanger og innsekter her i landet, men et huggormbitt kan være dødelig for en liten unge. Der er personer, spesielt allergikere som har dødd av vepsestikk i halspulsåren. Ved mistanke om soppforgiftning, kan det ta dager før symptomene melder seg og da kan indre organer være ødelagt og i verste fall kan døden inntre. Jeg har plukket sopp i årevis og vet at det viktigste er å kjenne de dødelig giftige soppene. Merk at soppbøker revideres og nye stadig kommer til. Plukk ikke sopp sammen med små barn. Barn må ette mitt syn være modne nok når de blir med på sopptur. Hver sopp må kontrolleres nøye. En giftig slørsopp sammen med en traktkantarell er en dødelig giftig dose. Det er ikke alltid lett å se forskjellen, særlig på unge eksemplarer.

I utlandet dreper bitt fra de giftigste slanger, maneter og innsekter i løpet av minutter. Derfor er det ikke minst viktig å vite hvordan man skal forholde seg i kritiske situasjoner, og om ulykker inntreffer på reiser i utlandet. De ferreste er klar over at over 50 prosent av menneskeheten til dags dato har blitt drept av malariamyggen. Små unseelige innsekter, skal man ikke undervurdere. Begynner bittstedet eller såret å bli rødt, hovent eller på andre måter aggressivt og unormalt, må man vite hva man skal gjøre. Det kan være livsviktig å identifisere årsaken til bittet, såret eller hevelsen generelt. Ikke alle land har like god og lett tilgjengelig informasjon på nettet som USA. Er der nødhjelpsapper i det landet du oppholder deg? Har du nettilgang og hvordan ville du søkt på nettet etter informasjon om forgiftning? Det er kanskje naturlig å begynne søkestrengen med international poisen og da får man opp WHO's side om Poison Centres. Hvor relevant er den informasjonen? Har man tid til å lese den? Har man tid til å søke nettet etter relevant informasjon? Hva med et medisinsk leksikon med beskrivele av ulike typer forgiftninger og hvordan de skal behandles?

Lokalkunnskap om de dyr og innsekter man kan møte og de lokale typer forgiftninger og komplikasjoner kan være viktig.

Så vi kan konkludere denne korte artiklen med at teknologi, kommunikasjon, informasjon og relevante kunskaper og riktig utstyr og handling redder liv.

Stress ned og lev rolig.

Liker du Ole Paus sine viser, kan du lytte til hans musikk mens du leser denne korte artiklen. Vi lever i en hektisk hverdag og mange opplever at den såkalte tidsklemma blir et jag mellom ulike mer eller mindre viktige aktiviteter. Einstein sa at den eneste grunnen for tiden er at alt ikke skjedde samtidig. Det ville da vært kjedelig. Du lever i dag. Du lever hektisk eller langsomt. "Slow living" er blitt et begrep, en bevegelse "the slow movement" med sitt eget nettsted. Der kan man lese om

 1. Slow travel
 2. Slow cities
 3. Slow food
 4. Slow schools
 5. Slow books
 6. Slow living
 7. og endog slow money som vel betyr å ikke bruke penger som en full sjømann.

Besøker man Wikipedia sin side for slow movement bevegelsen vil man finne at der er en rekke andre aktiviteter som begynner med ordet "slow". Der påstås det også at det hele begynte med Carlo Petrinis protest mot åpningen av en McDonalds restaurant i Piazza di Spagna, Roma i 1986 som utløste etableringen av Slow Food organisasjonen. Man vil se at der er forbindelse mellom begrepet de fleste nordmenn kjenner, kortreist og sakte mat. For mye stress er som kjent skaldelig for helse, livskvalitet, psyke og humør. Bondens marked er vel kjent på flere steder i Norge og Senterpartiet og bondorganisasjonene fremhever stadig betydningen av kortreist mat. De mener at melken produseres best lokalt i Troms fremfor å fraktes med trailere fra midt og sør Norge eller endog Danmark. Der finnes de som vil avvikle hele det norske landbruket og la maten produseres i land som Danmark og Polen med store flate marker.

Litteratur

Lenker

 1. Trening for A- og B-mennesker
 2. Tren mellom fire og sju
 3. 10 Relaxation Techniques That Zap Stress Fast
 4. Vestlandsfanden: Sitt heilt i ro
 5. Vestlandsfanden: Brenn Alle Bruer
 6. Einstein om - Insanity
 7. Jakob Sande etter ein rangel

Det farlige blodtrykket, mat og medisiner.

Status: ikke korrekturlest eller kvalitetssikret godt nok.

Merk at appene også gjør sitt inntog i helsevesenet:
OBS: Brukere av blodfortynnende medikamenter må først kontakte legen sin før de starter med K2 vitamin. Dette er fordi K2 vitamin er i vitamin K familien som igjen går på blodkoaguleringen.

Kilde: Hva er K2 vitamin?

Samarbeidet mellom vitamin K, D og gallen.

Les også hva Vitus apotek skriver om vitamin K:

Vitamin K er nødvendig for at blodet skal kunne koagulere (levre) som normalt. Vitamin K er også viktig for skjelettet. Det er et nært samarbeid mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Vitamin K kan derfor være viktig for å forebygge beinskjørhet.

Mangel på vitamin K kan føre til blødninger. Vitamin K mangel er sjeldent i Norge fordi vitaminet produseres av tarmbakteriene våre, noe som kan veie opp for lavt inntak via kosten. K-vitaminmangel skyldes som oftest mangel på tarmbakterier, noe som blant annet kan forekomme ved langvarig antibiotikabehandling. Andre årsaker til vitamin K mangel kan være kronisk nedsatt fettopptak fra tarmen og galleforstoppelse.

Jeg noterer meg at det er nært samarbeide mellom vitamin K og vitamin D for å få kalsium opp fra tarmen og inn i skjelettet. Det interesserer meg siden legen min er veldig opptatt av at jeg tar vitamin D, og det gjør jeg med en tablett daglig. Jeg noterer videre at andre årsaker til vitamin K mangel kan være kronisk nedsatt fettopptak fra tarmen og galleforstoppelse. Jeg har hatt gallestein, en lidelse jeg ikke unner noen. Dermed er galleblæren fjernet. Nyskjerrig som jeg er lurer jeg da på om jeg kan ha vitamin K eller annen vitamin mangel? Gallen har vel en funksjon den også, selv om kroppen fungerer godt uten.

Et års inntak av vitamin K2 i form av Natto-kapsler viser imidlertid ingen uheldige bivirkninger sammenlignet med kontrollgruppen.

Så det er nok trygt å spise, men man kan også få i seg K2 gjennom grønne grønnsaker som brokkoli og spinat. Eller eventuelt fermenterte oster, avslutter Nina Emaus.

Jeg tror du lever ganske sundt sa legen min for to år siden, men blodtrykket ditt er for høyt og du er overvektig. Jeg veide 123 Kg. Det var lett å gå ned 10 Kg. Det oppnådde jeg kun med å begynne å gå turer, de lengste på to timer. Gammel vane er vond å vende sier ordtaket og hjernen vil helst ha det den er vant til. Når man skal slanke seg ligger altså like mye på det mentale eller psykiske planet. Jeg fikk bodttrykksmedisin, Valsartan Actavis 80 mg som jeg skulle ta en av om dagen. Jeg liker ikke medisiner og tar jeg piller liker jeg helst at det er vitaminer. Jeg tar en kapsel vitamind D og to kapsler med omega 3 fettsyrer til dagen. Mitt motto er

Det er bedre å ta vitaminpiller og leve sundt før man blir tvunget til å ta medisiner. Så mitt mål er at de eneste pillene jeg skal ta er vitaminer.

Legen sa at jeg kanskje kunne slutte med boldtrykksmedisin om jeg kom ned i 105 Kg. Det er ikke lett. Jeg er 186 cm høy, har tung benbygning og liker livet, det vil si god mat. Det var for 2 år siden. Den 24 juni 2014, var jeg til ny kontroll og boldtrykket hadde ikke gått ned, men tvert i mot opp det til tross for at jeg går opptil fire ganger i uken. Det er altså ikke nok. Men det som verre var, jeg måtte øke den daglige dosen av blodtrykksmedisin til 2 tabletter. Det var for å si det mildt et stort nederlag. Hvem teller de tapte slag på seirens dag? Den dagen synes langt unna. Det var lett å gå ned 10 kg fortalte jeg legen, men mye verre å gå ned ytterligere til 105 Kg som du sa jeg burde. Det er fordi du kommer til at platå fortalte hun meg og sa at hun skulle doble antallet tabletter jeg kunne kjøpe på apoteket. I mitt stille indre hadde jeg satt meg som mål å komme ned i 95 Kg. Noen mener jeg vil være slank da. Den tid den sorg, eller rettere sagt glede. Muligens ligger jeg under 2 meter jord før legemet mitt er blitt 95 Kg. Jeg liker ikke å ta medisiner sa jeg. Hva skjer om jeg ikke tar den tabletten. Da kan du regne med å få hjerteinfarkt, blodpropp, hjerneslag eller nyresvikt. Hun sa det rett ut og jeg liker personer som sier rett ut det de mener, særlig når det gjelder liv og helse.

Nyresvikt spurte jeg. Hvordan da? Nyrene kan svikte om de konstant arbeider under for høyt blodtrykk. Jeg har hørt at nyrer kan vare 130 år om de får fin behandling, det vil si riktig kosthold i en sunn kropp. Nå har ikke jeg tenkt å bli 130 år, men det kunne vært gøy å prøve om det var mulig. Men da er det ikke bare nyeren som må få fin behandling og så er det arv da, dvs. de fordømte genene som jeg ikke kan gjøre noe med. I vår familie blir sjelden menn over 80 år. De fleste dør før de er 70, særlig på min mors side. På min farmors side, Birkeland familien i Sveio utenfor Haugesund er det visst noen som har blitt over 90 år. Min onkel ble over 90 år, men han var inngift i familien så vi hadde ikke felles gener. Hans mor ble over 103 år, så mye må der altså ligge i genene som man ikke kan gjøre noe med i juni 2014 såvidt jeg vet. Man kan vel ikke manipulere mine gener slik at jeg blir 130 år? Blir jeg 130 år, vil Julia som ble født på frigjøringsdagen 8 mai 2014 være 63 år. Det kunne jo vært fint å komme i hennes 60 års dag med rullator, høreapparat og det hele. Der jeg hang i hornet på veggen ville jeg da ikke høre hva hun og de andre gjestene pratet om. Men satt jeg i rullestol etter hjerneslag og eller / blodpropp kunne det være det samme. Da ville det vært bedre å slanke legmet under bakken. Noe av det verste som kan skje er at jeg havner i rullestol etter slag, er 120 Kg og bare stirrer tomt ut i lufta. Da er det bedre å logge ut for godt. Det må være en trist skjebne å sitte i rullestol og oppfatte alt det andre sier uten å kunne kommunisere med munnen. I 2030 er der nok en app for dette, slik at man nok kan kommunisere uten å bruke leppene. Men da blir livet mer komplisert enn enkelt og fint.

Fra spøk til alvor. Du får komme tilbake til ny blodtrykksjekk. Dette er ikke vanlig måling, men såkalt "true" - dvs. flere målinger, der man tar gjennomsnittet av måling 2 til og med måling 6. Første måling forkastes, da blodtrykket kan være for høyt av ulike grunner. Men den siste av de 6 målingene var ikke lavest. Den var vesentlig høyere enn gjennomsnittet av de 5 foregående. Skyldtes det stress fordi prosedyren snart var over? Slappet jeg ikke nok av? Jeg skal altså øke mitt daglige kosthold med ytterliger 80 mg Valsartan og komme tilbake til ny blodtrykksmåling 11. August. Underforstått, nå får du ta deg sammen Kjell og komme deg ned fra det behagelige nivået med for god mat og for lite mosjon. Med andre ord for mye inntakt av fett, karbohydrater i forhold til mosjonsnivået. Men jeg spiser vannmelon sa jeg til legen. Det er godt for nyrene har jeg lest og sjekket litt om på verdens største anarki, internett. Og så tar jeg en valnøtt til dagen? Hvorfor tar du bare en spurte legen? Hvorfor ikke 10? Jeg er matematiker, økonom, informatiker og statistiker (minst hovedfagsnivå i alle fra UIO) og du lege. Jeg har undervist i de metodene legene bruker. En paranøtt til dagen er nok, da den dekker dagsbehovet av selen som i følge den nettinformasjonen jeg sitter inne med kan redusere risikoen for kreft og for mange paranøtter kan gi selenforgiftning. Pjatt og tullprat tenkte sikker hun og sa at da får du ta mandler, en neve mandler til dagen. Ja, jeg vet at nøtter er bra, men så inneholder de fett og det skal man ikke ha for mye av. Har du hørt om mannen som gikk inn i helsekostbutikken? Han hadde aldre sett så mange dårlige mennesker på ett sted før. Man kan ikke spise eller trimme seg til evig liv. Evig liv får man kun løfte om om man går i Kirken.

Dermed er saken klar, jeg må mosjonere mer og spise sunnere slik at jeg går ned i vekt. Jeg skal tilbake til kontroll 11 august og har ihvertfall ikke tenkt å ha høyere blodtrykk, forhåpentligvis lavere. Det oppnår man som nevnt med mer mosjon og et sunnere kosthold. På et annet nettsted har jeg skrevet at noni frukten reduserer blodtrykket. De sunne virkningene av å spise noni frukten er som jeg skriver der omstridt. I dag kom jeg over en artikkel på nettet om vitamin K2.

Jeg leste veldig mye positivt om K2, og siden det er et naturlig kosttilskudd tenkte jeg at det ikke kunne skade å gi det en sjanse. Jeg tok 2 kapsler per dag i en måneds tid før jeg hadde en ny sjekk hos legen. Da legen tok blodtrykket ble han litt smårar og testet det igjen. Det hadde nemlig stabilisert seg og var like stødig som hos en 18-åring, forteller han entusiastisk.
For godt til å være sant tenkte jeg og undersøkte litt på nettet. På matportalen fant jeg en artikkel om vitamin K (K1 og K2) i mat.
K2 dannes av bakterier i mage- og tarmkanalen hos dyr. Begge formene for vitamin K forekommer også i animalske produkter, men i små mengder. Av animalske produkter er det lever og visse oster (modnede) som inneholder mest K2. Vitamin K2 dannes også ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye vitamin K2 i gjærede soyabønner(natto).

Greit å vite, men soyabønner skal man være forsiktig med og sikkert enda mer med gjærede soyabønner og grønnsaker, så den matvaren forkastes. Modne oster. Så var det det med fettet da. Der er mye fett i ost fikk jeg høre og har trappet ned bruken av ost som jeg liker godt. Jo mer man leser og jo mer man snakker med folk om kosthold og helse, jo mer forvirret kan man bli. Da får jeg fortsette å spise modnede oster, men mosjonere desto mere. Gjærede grønnsaker vil jeg ikke ha selv om det sikkert er mye bra i gjærede grønnsaker. Så vidt jeg vet var en av de første gode kildene til penicilling vannmelon. Fersk vannmelon og sitron renser som nevnt nyrene og kan sikkert være med i en lettere form for faste som jo skal være sundt. Jeg faster ikke, men er fast bestemt på å finne ut mer om årsakene til høyt blodtrykk og kosthold som er sundt for de med høyt blodtrykk. Første gang jeg tok Valsartan, leste jeg gjennom hele bruksanvisningen som fulgte med og ganske riktig, der var en del stoffer fra planteriket i den medisinen. Jeg får lese gjennom den bruksanvisningen en gang til, og lese mer om det jeg finner i den samt om eventuell virkning på blodtrykket. Om jeg kan velge mellom å ta blodtrykkssenkende medisiner og mat som gjør det samme, foretrekker jeg mat. I artiklen nevnt ovenfor fant jeg ut at man ikke bør gumle noni frukten om man samtidig tar blodtrykksmedisin og innledningen av denne artiklen har noen advarende ord om K2 vitamin til de som tar blodfortynnende medikamenter. Som alltid, spør din lege om du gjør drastiske endinger av ditt kosthold.

Det var nok for denne gang. Artiklen er ikke ferdig og jeg tar meg en tur ut i det nydelige sommerværet, med knekkebrød med ost, kaldt vann, kaffe, kanelboller og noen frukt i ryggsekken. Noen har fått makrell en km fra der dette skrives, så kastestangen svikter sjelden og den blir en naturlig kamerat på turen. Siden den ene kan svikte tar jeg for sikkerhets skyld med meg to stenger. I dag vare jeg innom et mer seriøst svensk nettsted der det var en oveskrit om mat og miljøgifter i fisk. Dette er jeg opptatt av, men makrellen bekymrer meg mindre enn andre fiskeslag, selv om den beiter på mindre fisk og åte og således befinner seg i den øvre del av matkjeden hvor jo miljøgiftene akkumuleres. Jeg er mer redd stasjonær torsk, flyndre og oppdrettsfisk enn makrell som beveger seg med stor fart over store områder langt ute i Oslofjorden.

  

Ta ansvaret for egen helse. Tro ikke alt du leser om helse på nettet. Som hovedregel skal du stole på din privatlege. Tviler du, oppsøk en annen lege eller en spesialist i Norge eller i utlandet.

Helse dreier seg ikke bare om riktig mat, mosjon, trening og friluftsliv. Helse dreier seg ogå om hvordan man opptrer i kritiske situasjoner og under ulykker.

Har du den nyeste teknologien (de riktige nød appene)? Kan du førstehjelp og livredning? Kjenner du sympomene når bestmor eller bestfar detter om av slag? Vet du hva du skal gjøre om ditt barn drikker av en flaske med giftige kjemikalier eller du om du er bitt av et hissig insekt på reise i Australia? Har du giftleksikon i ryggsekken på vandring i Amazonas jungel?

Reklamere her?

Du kan reklamere på denne side med ulike former for annonser, artikler, bannere etc. Vi foretrekker kontraktsreklame, dvs. reklame for minimum et par måneder og helst et år. Les mer om reklamemulighetene på vår internasjonale site. Ønsker du å skrive en artikkel der du reklamerer for din virksomhet, er det også milig. Du kan reklamere med bilder eller endog en video. Merkevarebygging er viktig. Derfor kan også logo eller merkevare reklamering være svært effektivt. Vi har også et stort internasjonalt nettverk av siter der du kan treffe et marked utenfor Norge. Merk at siten er responsiv eller plattform nøytral. Det innebærer at reklamen også vises på mobiltelefon, nettbrett, bærbar datamaskin og din Tv skjerm om den kobles til en datamaskin. I 2014 er det svært viktig, da opptil 60 prosent bruker en mobiltelefon eller et nettbrett når de surfer på nettet. Du leverer videoen, bildene, banneret, logoen eller teksten og vi ordner resten.